Ortodontie

Reprezintă ramura medicinii dentare care se ocupă cu studiul şi tratamentul malocluziior care pot fi un rezultat al neregularităţii dinţilor şi/sau relaţiilor intermaxilare disproporţionate. Tratamentul ortodontic poate fi de succes atât la vârsta adultă, cât mai ales în copilărie.
Recomandabil este ca vizita la medicul specialist ortodont să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani pentru a se vedea dacă se impune tratament ortodontic şi pentru stabilirea celui mai potrivit moment pentru tratarea pacientului. Este momentul în care problemele de ocluzie pot fi evaluate, dat fiind faptul că primii molari permanenţi şi incisivii au erupt deja.
Avantajele începerii timpurii a tratamentului ortodontic:
- Medicul ortodont poate ghida creşterea maxilarelor şi, totodată, erupţia dinţilor permanenţi
- Începerea din timp a tratamentului ortodontic poate duce la câştigarea de spaţiu pentru dinţii permanenţi prin lărgirea arcadelor dentare, evitându-se astfel, extragerea dinţilor permanenţi
- Este redusă afectarea dinţilor permanenţi
- Corectează anumite obiceiuri vicioase
Principiul de funcţionare al aparatului ortodontic: Dinţii se deplasează ca răspuns la forţele care se aplică asupra lor. Brackeţii sunt prinşi de arc cu ligaturi, arcul producând forţele necesare pentru a direcţiona dinţii înspre poziţia lor corectă. Vă punem la dispoziţie, pe lângă brackeţii tradiţionali, brackeţi care nu necesită ligaturi, aşa-numiţii brackeţi auto-ligaturanţi! Aparatele ortodontice pot fi fixe sau mobile.
- Aparatele dentare mobile au rolul de interceptare şi corectare a anomaliilor de creştere de la nivelul maxilarelor. Vârsta recomandată de purtare a acestui tip de aparat este de până la 10 ani, dat fiind faptul că oasele sunt în formare iar articulaţia este laxă, dinţii fiind uşor de repoziţionat.
- Aparatele ortodontice mobile pot fi de mai multe tipuri:
- 1. Aparat fix cu brackeţi metalici- piesa metalică (bracket-ul) este colat (lipit) de dinte, iar legarea se face printr-un arc fixat cu elastice colorate. După colare, sunt necesare controale periodice, de obicei la interval de 1 lună, pentru înlocuirea elasticelor şi astfel, modificarea forţelor care acţionează asupra dinţilor, provocând mişcarea acestora. Avantajul aparatului constă în brackeţ-ii metalici, al căror grad de rezistenţă mecanică este ridicat, reducându-se astfel riscul de a se dezlipi. De asemenea, elasticele colorate şi faptul că, la fiecare control, se poate opta pentru o altă culoare, face ca acest tip de aparat să fie mai uşor de purtat de către copii.
- 2. Aparat fix metalic autoligaturant (DAMON)- la momentul actual, este cel mai performant sistem prin care se poate corecta poziţia dentară. Prin sistemul mecanic unic, pasiv, este permisă acţiunea unor forţe reduse complementar cu muşchii feţei, ai limbii, cu oasele şi ţesuturile. Avantajul major al acestui tip de aparat este minimizarea disconfortului pacientului şi îmbunătăţirea esteticii faciale, fără a fi nevoie, în majoritatea cazurilor, de extracţii în scop ortodontic. Datorită sistemului de închidere a părţii glisante, dispare nevoia folosirii elasticelor care, în timpul cuprins între 2 controale, îşi pierd din proprietăţi. Un alt avantaj al sistemului DAMON este scurtarea timpului de purtare.
- 3. Aparat fix metalic autoligaturant DAMON CLEAR- avantajul faţă de sistemul DAMON clasic îl reprezintă brackeţ-ii transparenţi, mai fizionomici, potriviţi pacienţilor pentru care estetica primează.
- 4. Aparat fix ceramic cu slot metalic- Deşi etapele terapeutice şi indicaţiile de igienizare sunt aceleaşi ca în cazul unui aparat clasic, acest tip de aparat prezintă avantajul brackeţilor ceramici, albi, greu de identificat sub aspect vizual. Chiar şi aşa, prezintă dezavantajul că ceramica este mult mai casantă decât metalul, motiv pentru care forţele exercitate sunt mai mici şi, implicit, timpul de purtare, mult mai mare.
- 5. Aparat dentar safir- Brackeţii din safir sunt transparenţi, netezi, nu se colorează şi nu acumulează placă bacteriană, fiind mai uşor de purtat. Datorită adeziunii ridicate de dinte, se recomandă pacienţilor care au nevoie de tratament ortodontic de lungă durată.
- 6. Aparatul dentar INCOGNITO- Se recomandă în cazul unor exigenţe estetice ridicate, reprezentând una dintre cele mai noi inovaţii în ceea ce priveşte tratamentul ortodontic. Datorită faptului că brackeţii se fixează pe faţa internă a dinţilor, este complet invizibil
La finele tratamentului ortodontic (1,5-2 ani), se impune realizarea şi purtarea, pe parcursul întregii vieţi, a unui aparat de contenţie. Acesta are rolul de a asigura o bună stabilitate a rezultatului final obţinut în urma purtării aparatului ortodontic, respectiv alinierea dinţilor.
Nu uitaţi…este important să purtaţi şi să igienizaţi aparatul de contenţie în funcţie de recomandările medicului specialist ortodont!
ALBIREA DENTARĂ
- - Cea mai eficientă metodă de albire dentară
- - Smalţul dintelui nu este afectat, dintele nu este supraîncălzit sau zgâriat, ceea ce înseamnă confort, siguranţă şi încredere pentru pacient
- - Timpul de expunere este scurt comparativ cu albirea clasică